Skip to content
Két dobogós helyezést hoztunk el az Országos Népművészeti Versenyről PDF Nyomtatás
Iskolánk két szakképzős tanulója, Molnár Eszter Martina a 2., Török Alma pedig a 3. helyezést ért el az április 25-26-án megrendezett középiskolások Országos Népművészeti Versenyén. A rangos megmérettetést 17. alkalommal tartották meg Székesfehérváron. A diákoknak előzetesen egy komoly szakmai és formai követelményeket támasztó dolgozatot kellett készíteniük néprajz, népművészet témakörben, szabadott választott témát feldolgozva. Molnár Eszter Martina "Nincsen erdő zöld ág nélkül" című munkájában a Felső-Tarna Vidéki Vadásztársaság tevékenységén keresztül a vadászatot a magyar kultúrtörténet, magyar népi szokások, hiedelmek, hagyományok összecsengése által mutatta be. Török Alma az ózdi Gömör-Kishont Vármegyei Vitális István Huszárlovas Bandérium tevékenységével tárta fel a magyar huszárság jellegzetességeit és mai jelentőségére világított rá „Barkó huszárok” című dolgozatában.
Az Oktatási Hivatalban ellenőrzött munkák alapján diákjaink továbbjutottak a székesfehérvári döntőbe.
A megméretetés első napján a diákok egy tesztsor segítségével adtak számot általános és speciális műveltségükről, tudásukról a néprajz, népművészet területéről.
A második napon dolgozatukat kellett szóban bemutatniuk. E két nap teljesítménye és a dolgozatuk tartalma együttesen határozta meg az elért eredményt.
A verseny fővédnöke Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere volt. A zsűri elnöke Dr.Lukács László, a Magyar Tudományos Akadémia doktora (DSc.), a zsűri tagjai Lackner Mónika etnográfus, a Néprajzi Múzeum munkatársa és Dr. Varró Ágnes néprajzkutató, a Szent István Király Múzeumtól.
Mint felkészítő művésztanár, azt gondolom, hogy mindkét tanuló lelkiismeretesen és kitartóan, ám szeretettel és örömmel készítette írásbeli munkáját. Kutattak, interjúkat készítettek, szakirodalomból tájékozódtak, s igen jó érzékenységgel kapcsolták össze jelen világunkat a múlttal és a jövővel egyaránt. Szeretném kiemelni, hogy az elért eredményekhez intézményünk emberi légköre, miliője s professzoinális infrastruktúrája kiemelten fontos, de kihangsúlyoznám, hogy a gyerekek eredményében családjaik, barátaik szeretete, biztatása,empátiája is tükröződik.
Úgy gondolom, hogy a tanulók építő élményként, könnyed természetességgel élték meg a magas színvonalú versenyt. Örömmel és jó érzésekkel tapasztaltuk a székesfehérváriak vendégszeretetét, csodálatos színházukat és konyhájukat, valamint a koronázási város minden szépségét.

Szabó Stefánia
 
< Előző   Következő >

 

Let's click


Iskolánk a Comenius „Iskolai együttműködések” projekt keretében másik négy európai uniós oktatási intézménnyel együtt vesz részt a „Let’s click”
elnevezésű, két éves programban. A sikeres pályázatot követően a Tempus Közalapítvány anyagi támogatásával kerülhet sor az együttműködésre. A projekt az „Egész életen át tartó tanulás” program részeként valósul meg – litván, észt, lengyel és portugál partnerekkel. A projekt munkanyelve az angol; fő célja a természettudományos tantárgyak tanulásának motiválása.
Az alábbi linken található a projekt közös weboldala, amely az öt partneriskola tanárai és diákjai által készített anyagokkal folyamatosan bővül. Az oldalon található közös webszótár, természettudományos webkvíz, fotók, videók, prezentációs anyagok.


Látogatók

mod_vvisit_counterMa1179
mod_vvisit_counterHéten16060
mod_vvisit_counterHónapban64416
mod_vvisit_counterÖsszes4453606

Bejelentkezés


Elfelejtette a jelszavát?

Google Analytics

 

 

Partnereink